Apa yang menyebabkan aku betul-betul terharu adalah, kawan aku ni menyediakan 'Barbeque" semata-mata untuk kami. Pulak tu dengan pelbagai makanan tradisional Turki. Punyalah banyak makanan sehinggakan kami tak tau nak makan yang mana satu.. sudahlah tu, makanan yang disediakan pulak sedap2 semuanya...so terpaksalah kami makan dalam jumlah yang kecil, supaya dapat merasa semua makanan yang dihidangkan. Memang betul-betul kekenyangan. Serius!!!! makanan tu sedap2 semuanya. Antaranya ialah chicken shish, lamb BBQ, chicken BBQ, kofte, sarma, mix vege, carrot yogurt, cucumber yogurt dan di akhiri dgn desert baklava roll with pudding. Memang meriah dgn makanan malam tu... Semuanya disediakan oleh kawan aku ni. Emmm....memang pandai masak rupanya dia ni....
Sebenarnya, aku memang tak makan kambing. Tapi malam tu aku tak dapat elak, sebab dia letak jugak kat pinggan aku, so, takkanlah aku nk ckp yg aku tak makan kambing kan?...aku terpaksa telan jugak dgn tak berapa ikhlasnya..Hehehe..rupa-rupanya sedap jugak kambing BBQ ni... Teringin nak tambah lagi tapi memang dah betul2 kekenyangan. Sebabnya semua makanan kitorang rasa. Yang paling aku tak boleh lupa ialah chicken shish..memang best la....Pendek kata, semua makanan tu boleh diberi gred A++. Selepas berehat lebih kurang 1/2 jam, kami dihidangkan pulak dengan baklava yang dimakan bersama dengan pudding. (Sorry, tak sempat nak snap gambar pudingnya...hehehe)
~halwa buah tin (figs)~
info:Sebelum balik, kawan aku sempat juga bekalkan jem figs untuk aku. Dua bulan lepas, rumah aku memang banyak buah tin ni, so aku bagi dia untuk dibuat jem.. hasilnya, malam tu dia bagi aku jem buah tin tu. Tapi, aku rasa, ianya ala-ala halwa kot..Rasa lbh kurang macam halwa betik je. Oklah..not bad jugak rasanya. sangat manis dan sesuai dimakan bersama roti.
'Sarma' refers to a dish that can be prepared with grape, cabbage, or chard leaves. The term sarma derives from Turkish verb "sarmak," which means to wrap or to roll. It can be prepared with rice and spices (vegetarian) or with rice and ground meat. Both are delicious. Sometimes sarma is called dolma, too, yet on the western part of Turkey, rolled leaves are always called sarma.
'kofte' pula ialah daging cincang yang dibuat seperti daging burger... Daging cincang dicampur dengan herbs, garlic, ginger, onion, salt, parsley. Pastu buat leper atau pun bentuk suka hati sebelum di BBQ kan...
No comments:
Post a Comment