Jom jom hari dah makin lewat. Sebelum aku tersangap-sangap depan pc ni, meh kita tgk resepi mudah ni.. Tapi kalau tak rajin, namanya resepi susah la..
KUIH TAKO
sumber:azlitamasammanis.com
Lapisan bawah:
25 gram tepung hoen kwe-kaler hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina (aku ganti dgn jagung krim dalam tin)
Lapisan atas:
25 gram tepung hoen kwe -kaler putih
2 cawan santan-1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cwn air
secubit garam (yg ni buat lepas terawih, so blh la rasa kemasinan yg dikehendaki)
** Cara-cara buat kotak pandan, blh terus ke laman ini..
Cara-cara:
Campurkan semua bahan lapisan bawah dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hingga ianya meletup-letup dan pekat, terus tutup api dan masukkan dalam kotak daun pandan yg telah disediakan.
Kemudian kita ketepikan. Buat bahagian atas pula. Satukan semua bahan dan masak seperti membuat lapisan bawah tadi. Angkat dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Pastikan lapisan buah telah mengeras terlebih dahulu. Biarkan sejuk dan kemudian simpan di dalam peti sejuk sbelah bawah..
Ok, selamat mencuba ye.
ermmm, sedap lemak berkerim
No comments:
Post a Comment