Bihun Goreng:
Bahan-bahan;
1/2 peket bihun (rendam)
10 ekor udang basah sederhana besar
5 ulas bawang putih (diketuk dan hancurkan dgn chopper)
3 ulas bawang merah ditumbuk (nak tumbuksekali dgn bawang putih boleh)
4 sudu besar cili blend
2-3 sudu sos tiram (oyster)
sedikit kicap
sedikit sawi, taugeh
1 biji tomato
1 biji telur
garam dan sedikit rencah maggi cukup rasa.
daun sup, daun bawang dan cili besar sebagai hiasan.
***kalau nak letak tauhu dan fishball pun boleh. Yang aku buat ni bihunsempoi cowboy je...xletak semua tu.
Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang bawang putih dan bawang merah. Bila dah naik bau, masukkan cili blend. Biarkan hingga cili garing.
2. Masukkan udang, sos tiram, kicap, sawi, garam, perasa maggi dan sedikit air. Biarkan mendidih.
3. Masukkan bihun dan biar seketika hingga bihun lembut. Kalau perlu, tambahkan sedikit air lagi.
4. Pecahkan telur dan kacau lagi. Bila bihun dah elok masak, masukkan taugeh dan tomato. Kaup balikkan dan tutup api.
5. Hias dengan daun sup, daun bawang dan cili merah.
6. Sedia untuk dihidang.
Selamat Menjamu Selera!!!
No comments:
Post a Comment