Assalamualaikum..
Hari ini, ramadhan ke 4 aku buat bubur jagung sebagai pemanis mulut sesama berbuka puasa.
Jom la kita terus kepada resepinya, memandangkan makcik dah ngantuk dah ni.. Esok nk g keje pulak...setelah 4 hari makcik bercoti...hheehehe
Bubur Jagung
Bahan-bahan:
2 tongkol jagung~ ambil isinya sahaja.
1 300ml santan kotak
3 cawan air
2 sudu besar biji sagu _basuh dan toskan
1/4 keping gula kabung(agak2 ikut kesesuaian)
sehelai daun pandan
3 sudu besar gula pasir
1 camca garam
Cara-caranya:
1. Masukkan jagung yg telah diraut ke dalam periuk.
2. Masukkan air, gula kabung, sagu, gula pasir, garam dan daun pandan. Masak sehingga jagung empuk.
3. Last sekali masukkan santan. Kacau sehingga mendidih sekejap je.. Setelah letak santan, kena sentiasa kacau untuk elakkan santan berketul dan bubur nanti jadi tak cantik. Agak2 dalam 2-3 minit je dah boleh tutup api ye anak-anak.
4. Bubur jagung sedia dihidang untuk berbuka puasa.
IKHLASLAH MENJADI DIRI SENDIRI AGAR HIDUP PENUH DENGAN KETENANGAN DAN KESEJAHTERAAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan
Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP ke 30 yang merupakan hari ke 2 PKP bagi Fasa 3. Hari ni sis masak simple sangat utk menu lunch kami. Tak l...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP fasa 4 bermula yang menjadi hari ke 43 pkp keseluruhannya. Hari ni juga merupakan hari ke 6 ramadhan. Sedar...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...
No comments:
Post a Comment