Assalamualaikum wbt
4 Ramadhan 1442/ 17 April 2021
Resepi kuih tako
Bahagian bawah:
2g gram tepung hoen kwee warna hijau.
(blh guna warna putih original)
1 1/2 cawan air daun pandan
1/2 cawan gula
-Masuk semua bahan dalam periuk dan masak api perlahan hingga likat.
jagung dlm tin secukup nya.
-Masukkan 1 camca jagung dalam acuan, tuang bahan hijau. Ketepikan,
Bahagian atas.
25 gram tepung hoen kwee original-putih
2 cawan santan (1/2 cawan santan kotak kara + 1 1/2 cawan air)
Secubit garam-kena ada rasa masin sikit baru sedap
-Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau atas api perlahan-lahan.
-Bila dah pekat dan likat, tuang ke atas lapisan hijau tadi. dan biarkan sejuk. Simpan dalam peti sejuk lagi sedap. Pastikan lapisan bawah telah mengeras sebelum diletakkan lapisan putih.
Selamat mencuba ye...
No comments:
Post a Comment