Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Tuesday, 10 May 2011

Apam gula hangus

Share

Adoiyaiii...hari ni sejuk betul lah kat sini... rasa sejuk ni dah betul-betul sampai ke tulang kering aku tau... Suhu kat dalam rumah pun dah 12 deg C. Belum lagi suhu kat luar... Kalau dah sejuk2 ni, apa lagi yang terfikir kat kepala otak aku ni kalau bukan citer bab-bab makan... tetiba je perut ni rase lapo semacam. Kalau tak citer pasal makan, bukan Jumee namanya...hehehe.. Emmm...dah lah takde usaha nak berdiet..maunya bertambah berat badan time time sejuk camni... Nama nak joging??? emmm lupakan ajelah..time summer pun xde sekali pun berjoging, sejuk2 camni lak nak buat2 rajin..... malam lah sikit...

Hari ni aku skip masak...sebabnya, lauk semalam ikan sembilang berlada ada lagi. Jadinya, pikir punya pikir..aku terfikir lah pulak nak buat kuih apam gula hangus. Resepinya? Apa lagi kalau bukan khidmat pak cik google kan... Hanya dengan satu sentuhan, resepi datang depan mata. Yang penting, bahan-bahan kat dapur kena ada lah kan. Dan hasilnya memang tak menghampakan. Tengok je gambar kuih apam gula hangus aku yang elok gebu dan montok kat sebelah atas tu kan... Hehehe.... Sambil-sambil tu blh tengok resepi kat bawah ni... sumber: myresepi/hazz_63.

Apam gula Hangus:

Bahan-bahan:
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn minyak masak

Cara-cara:
1-Gula dihanguskan dan bertukar perang, campurkan dgn 1 cwn air.
2-Di dalam blender masukkan susu, mentega, telur dan soda. Blend lbh kurang 3
minit.
3-Masukkan gula yang dah disejukkan tadi, blend lagi.
4- Akhir sekali, masukkan tepung dan putar lagi hingga sebati.
5-Kukus dlm loyang yang dah di sapu minyak masak selama 45 minit.
6-Boleh jugak menggunakan acuan yang kecik-kecik.
7-Sekiranya adunan nampak cair, bolehlah ditambah dengan sedikit tepung gandum agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya...

Haa..yang ni, kuih yang dah siap di'taperware'kan untuk dibawak ke rumah kawan aku... Dah hantar dah pun... Balik dari sana barulah aku masukkan entry ni .

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog