Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Friday, 26 June 2015

Ramadhan 9: Mee Kari dan Tauhu Sumbat

Share
Assalamualaikum dan salam ramadhan ke 9. Hari ni hari Jumaat. Seperti biasa, balik dari sekolah, ambik Aamira di rumah dan terus shoot ke Selandar ambik Irfan pulak yg jaraknya lbh kurang 45 km dari rumah. Then dari situ terus ke Bandar Melaka hantar irfan tuisyen Kimia di Bukit Bruang. So, kisahnya, hari ni kami akan berbuka di rumah mertua di Bukit Bruang. Kebetulan, suami aku pulak ada meeting di Melaka je, maka segala urusan jadi senang la kan. 3 hari 3 malam dok pikir nak masak  apa sebagai menu untuk berbuka puasa. Kalau dah sampai di Melaka, anak-anak memang dok pikir nak beli kuih popia basah yg terkenal di bandar hilir. Yang tu memang wajib sebagai juadah sampingan. Makanya, termetarilah idea nak buat mee kari. Yang dah di plan 2 hari lepas. Bila dah plan awal, senang je nak cari bahannya. Selesai menghantar irfan kami terus le soping bahan-bahan mee kari.

Meh kita tgk bahan-bahan mee kari ikut versi aku ye.

Mee Kari:

Bahan-bahan:
2 bungkus mee (ikut kesesuaian ahli keluarga)-dicelur
sayur sawi-dicelur
taugeh-dicelur
tomato hiris nipis
tauhu dihiris nipis
cili merah-dihiris
limau kasturi(xletak)
beberapa biji telur di rebus dan dibelah 2
daun sup dan daun bawang

Bahan-bahan kuah:

2 keping isi dada ayam (1/2 kg)-potong dadu atau potong kecil
7-8 ulas bawang putih diketuk dan dihancurkan (chopped)
1 biji bawang besar dipotong dadu atau dipotong nipis
1 inci halia-dimayang halus
2-3 sudu cili blend
rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan lada putih/lada hitam)
7-8 sudu besar penuh kari daging -lbh kurang 1/2 peket besar rempah kari apa2 brand (kari lebih supaya tak rase banyak santan dalam kuah nanti)
1 kotak kecil santan kara (200 ml)
beberapa ketul tauhu pok (tauhu yg ringan)
2 keping tauhu
1 bungkus fishball
2 keping fishcake
2 liter air
minyak untuk menumis.

Cara-cara:

1. Panaskan minyak lbh kurang 1/2 cawan. Masukkan rempah tumis.
2. Tumis bawang putih dan bawang besar/bawang merah
3. Masukkan cili blend dan masak hingga cili garing.
4. Masukkan rempah kari dan dalam masa yg sama sediakan secawan air. Bila dah masukkan rempah kari, harus berhati-hati kerana  ianya akan cepat hangus sebab rempah kari serbuk tidak dibancuh dgn air. Dengan serta merta masukkan air dan biar rempah kari tadi masak dan wangi.
5. Masukkan ayam dan kacau rata.
6. Masukkan air. Bila mendidih, masukkan tauhu, fishball dan fishcake.
7. Perasakan dengan garam dan maggi cukup rasa.
8. Last sekali masukkan santan dan kacau rata supaya santan tidak berketul. Kacau sebati je, tak perlu lama2 sangat takut santan nanti berketul.
9. Tutup api dan sedia dihidang.


Sementara tu, mummy (ibu mertua) sempat buat tauhu sumbat. Aku pulak tolong siapkan kuah kacang untuk dimakan bersama tauhu sumbat tadi.

Tauhu Sumbat

Bahan-bahan:

Beberapa ketul tauhu, dipotong serong bentuk 3 segi - panaskan atas kuali sekejap ataupun digoreng
timun dipotong memanjang
taugeh dicelur

Kuah kacang simple: (ikut bahan yg ada kt rumah je)

1 cawan kacang tanah, digoreng dan dikisar halus
3 ulas bawang putih diketuk
3 biji bawang kecil dimayang/ditumbuk
1 sudu cili kisar
1/2 ketul gula melaka
sedikit air asam jawa
garam dan perasa maggi

Cara-cara: Panaskan minyak.  Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cili kisar. masak hingga cili garing. Masukkan kacang tanah dan 2 cawan air. Masukkan garam, air asam jawa, maggi cukup rasa dan gula melaka. Bila sudah pekat dan kuah sudah masak, boleh la ditutup api dan sedia dihidang...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog