Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan

ketenangan dan keamanan

Thursday, 15 September 2011

Sweet & Sour Fish dan bendi berlada

Share


Assalamualaikum....
Aku ni dok belek-belek gambar lama kat folder yang ada kat desktop notebook aku. Ternampak pulak gambar ikan masak sweet sour yang belum dimasukkan ke blog. Ya lah kan, hari ni pun takde bahan nak masukkan kat entry blog aku. Apa salahnya kalau aku masukkan resepi ni untuk koleksi pribadi dan juga panduan kepada sesapa yang inginkan resepi sweet n sour fish versi aku ni.
Dipendekkan cerita, jom kita terus semak resepi kat bawah ni ye.

Sweet & sour fish:
Bahan-bahan

1 ekor ikan red snapper (ikan ni ala-ala ikan jenahak/jenak)
1 labu bawang besar (dimayang)
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
3sudu besar cili blend
2 sudu sos tiram
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
beberapa biji tomato ceri
1/2 batang carrot (potong nipis)
gula dan garam secukupnya

Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan, gaulkan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. ketepikan.
2. Keluarkan minyak gorengan dan tinggalkan agak-agak 1/2 cawan untuk menumis.
3. Tumis bawang putih, halia dan cili blend hingga garing.
4. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
5. Masukkan juga bawang besar, carrot dan tomato. Jika tak cukup manis dan masin,
boleh ditambahkan sedikit garam dan gula.
6. Akhir sekali masukkan ikan. Balikkan ikan seketika. Tutup api dan sedia dihidang.

Bendi berlada
bahan-bahan

kacang bedni secukupnya
5 ulas bawang putih-ditumbuk
1/2 biji bawang besar-ditumbuk
segenggam ikan bilis-ditumbuk
3 sudu cili blend
minyak utk menumis
garam

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili blend hingga garing.
2. Masukkan ikan bilis. Biarkan seketika. Perasakan dengan garam.
3. Masukkan bendi dan kacau rata. Bila bendi dan masak, boleh tutup api.
4. Sedia untuk dihidang...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
.

Thank's for visiting my blog