Jom, kita semak resepi:
Butter Prawn:
Bahan A:
1 kg udang (aku buat 1/2kg udang je)
2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak
Bahan B
1 dahan daun kari
6-7 biji cili padi (potong serong)
6 ulas bawang putih~dimayang
1 biji bawang besar~dimayang
2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak
1 sudu kecil chicken stock granules
1 sudu teh garam
Bahan C
5 biji kuning telur~(dicampr 1 sudu teh chicken stock, pukul dgn garfu dan dimasukkan ke dalam botol mayo muncung 3 or dalam acuan roti jala)
2 sudu besar butter
Cara-cara:
1. Mula-mula, panaskan minyak dan butter. Masukkan udang dan goreng sehingga
udang garing. Angkat dan tapis minyak.
2. Untuk bahan B, panaskan minyak dan butter, Tumis bawang putih, bawang merah
dan daun kari hingga garing. Masukkan cili padi, chicken stock, garam dan udang.
3. Goreng seketika dan angkat. letak dalam bekas/mangkuk. Katepikan.
4. Untuk C. Panaskan minyak dan butter. Bila minyak dah betul-betul panas, tutup
api. Jala kuning telur ke dalam kuali menggunakan tangan kanan, sambil tangan
kiri pegang garfu dan digunakan untuk swirl (pusing-pusing) laju2telur dalam
kuali. Make sure swirl ikut pusingan. Bila telur dah garing, keluarkan dan tapis
minyak pd telur. Bila minyak dah kering, Boleh ditabur di atas udang.
**** Bagi org yg buat keje tgn kanan, mesti kekok (macam aku) masa nk swirl dgn tangan kiri. so boleh tukar, tangan kiri pegang bekas mayo, tangan kanan pegang garfu untuk swirl....
****mula2, aku try 2 biji kuning telur..langsung tak jadi, dah macam goreng telur hancur je...Pastu cuba lagi, sama jugak..cuba lagi, tak jadi jugak..adoiyaiii!!!! lastly, pecahkan sebiji telur (campur putih sekali), akhirnya menjadi jugak sikit-sikit je dia punya sarang tu. Tapi tak cantik seperti tuan empunya resepi ni...huhuhu
Okay!!! Selamat mencuba.. Untuk bahan C, kalau gagal, sila cuba lagi hingga berjaya.!
No comments:
Post a Comment