Roti Jala:
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
3 sudu minyak masak
1 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning/kunyit
Cara-cara:
Satukan semua bahan di dalam alat pengisar. Kisar hingga sebati.
Perapkan selama 1/2 jam.
Panaskan kuali dengan api sederhana. Guna kuali leper, non-stick.
Masukkan ke dalam acuan roti jala, dan tebar ke dalam kuali.
Biarkan sehingga masak dan gulung mengikut citarasa sendiri.
200 gram isi ayam (bhg dada), dipotong dadu.
3 biji kentang sederhana, dipotong dadu.
1/2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 inci halia* (bahan * ditumbuk)
5 sudu besar rempah kari
1/2 tin santan
2 cawan air
sedikit paste asam jawa/asam keping
rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga)
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula
Cara-cara:
Panaskan minyak di dalam periuk.
Masukkan rempah tumis dan bahan tumbuk. Tumis hingga garing.
Masukkan rempah kari dan sedikit air. Biarkan rempah naik bau dan masukkan air lebihan.
Biarkan mendidih sebelum dimasukkan isi ayam, kentang, paste asam jawa, garam dan gula. Biarkan sehingga kentang empuk. Kemudian masukkan santan.
Biarkan mendidih seketika
Tutup api dan sedia dihidang bersama roti jala tadi.
No comments:
Post a Comment