Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan)
4 ulas bwg putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu ketumbar biji
1 sudu rempah kari
1 sudu serbuk cili
1 camca kunyit
garam secukupnya
Cara-cara:
1. Ayam yang telah dibersihkan dimasukkan ke dalam bekas.
2. Bawang, halia, lengkuas, serai dan ketumbar ditumbuk/dikisar halus.
3. Gaulkan ayam dengan bahan kisar. Masukkan juga garam, kunyit, serbuk cili dan
rempah kari. Perapkan sekurang-kurangnya 1 jam sebelum digoreng dengan api
perlahan. Bila sudah kekuningan, angkat dan sedia untuk dihidang. Angkat
serdak-serdak gorengan menggunakan penapis teh besi sebagai hiasan.
Senang je kan...!!!!!
SELAMAT BERBUKA!!!
SELAMAT BERBUKA!!!
No comments:
Post a Comment