Assalamualaikum.....
Selamat berpuasa pada hari yang ketujuh aku ucapkan buat kenkawan semua.
Semalam, aku buat kuih talam suji. Seronok, sebab pertama kali buat, dan ianya menjadi. Rasanya, kira sedap jugak lah..Macam rasa kuih talam. hehehe... Aku dapat resepi ni dari majalah rasa keluaran Mei 2011. Ada sorang kawan yang belikan untuk aku sekembalinya dari tanahair baru-baru ni. Jadinya, sepanjang bulan ramdhan ni, aku dok belek majalah 'RASA" tu sampai lunyai. kira berbaloi la kan...Buat tak buat, belakang kira okay!. Kebetulan aku dapat jemputan berbuka puasa. Berbaloi buat untuk makan ramai-ramai kan. Kalau aku 4 beranak je, jenuh pulak nak ngabihkan seloyang kuih talam tu...
Jom kita semak resepinya.
sumber: Majalah RASA (Mei 2011)
Aku ubahsuai resepi menggunakan loyang bulat ukuran 9 x 9
Bahan-bahan:
LAPISAN BAWAH:
90 gram tepung suji/semolina
500 gram santan (aku guna 1 tin santan 400 ml + 100ml air)
100 gram gula
secubit garam
sedikit pewarna kuning
LAPISAN ATAS:
500 ml santan
1 sudu besar tepung kastard (stock kastard takde, aku pandai2 tukar dgn t.jagung)
60 gram tepung gandum
1 1/2 sudu besar gula
120 gram gula merah
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan lapisan bawah ke dalam periuk dan kacau di atas api
perlahan hingga pekat.
2. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
3. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapis ke dalam periuk. Masak di atas api
sederhana hingga pekat.
4. Kemudian tuang adunan di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.
5. Ratakan dan kukus semula selama 20 minit. Apabila masak, sejukkan dan potong.
6. Pastikan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Sambil-sambil masukkan entry ni, sempat jugak aku merayau-rayau kat blog DTS, CMG... Nak cari idea untuk menu berbuka petang ni. Terpandang pulak akan jemput-jemput nasi CMG tu. Emmmm, ok jugak kan kalau buat jemput-jemput tu. Macam best je kan. Terima kasih che mat atas sumbangan resepi tu ye. Biasanya blog DTS ni jadi bahan rujukan aku. Kekadang tu, kita ni tahu je buat sesuatu tu, tapi tak datang seru nak buat. Jadinya dengan berpandukan blog2 dari blogger terpilih ni, baru lah datang idea nak masak apa. Kalau korang nak buat jemput-jemput nasi macam aku, blh klik je kat sini.
IKHLASLAH MENJADI DIRI SENDIRI AGAR HIDUP PENUH DENGAN KETENANGAN DAN KESEJAHTERAAN
Sunday, 7 August 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan
Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP ke 30 yang merupakan hari ke 2 PKP bagi Fasa 3. Hari ni sis masak simple sangat utk menu lunch kami. Tak l...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni PKP fasa 4 bermula yang menjadi hari ke 43 pkp keseluruhannya. Hari ni juga merupakan hari ke 6 ramadhan. Sedar...
-
Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...
No comments:
Post a Comment