Bahan-bahan untuk kuah:
6-7 biji bawang merah (aku guna 1 biji bawang besar kaler merah)
3 -4 ulasbawang putih
1 inci halia
3-4 batang serai
sedikit kunyit hidup
asam keping
sedikit garam dan gula
cili padi secukupnya ~(aku guna cili kering je sbb dah ada yg kisar kt dlm peti ais.)
beberapa helai daun limau purut
1 tin santan
**** Dan yang paling penting,mestilah kena ada ayam..kalau tak, takdelah nama ayam percik...hehehe...(potong dan bersihkan)
Cara:
1. Bawang, halia, kunyit hidup, cili, serai ~ diblend. Masukkan dalam periuk.
2. Masukkan santan, gula, garam, asam keping, daun limau purut dan bahan kisar.
3. Tinggalkan sebatang serai, diketuk utk merenjis kuah ke atas ayam nanti...(eh
betul ke ayat merenjis??? macam nk tepung tawar pulak....hehehe.
4. masak hingga kuah agak pekat...Masukkan ayam... Masak dalam 15-20 minit atau
bila ayam hampir-hampir masak.
5. Keluarkan ayam (masa ni sos tu dah pekat), bakar ayam sambil sapu2 soso pada
ayam. Balik-balik kan ayam tu tadi supaya masak sekata.
6. Akhir sekali, hidang dengan lebihan kuah tadi...
Okay! Selamat mencuba ye gang!!!
No comments:
Post a Comment