Puteri Mandi:
Bahan-bahan:
3 cawan tepung pulut
1 camca garam
sedikit air
pewarna merah dan perasa pandan(hijau)
Inti:
1 cawan air
1 ketul gula melaka/gula kabung
kelapa parut secukupnya
sehelai daun pandan
Cara-cara:
1. Bancuh tepung dengan air. Masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak terlebih
air. Bahagikan tepung kepada 3 bahagian. 1 bhg warna putih asal, 1 bhg masukkan
pewarna merah dan 1 bhg lg diletakkan perasa pandan.
2. Didihkan air di dalam periuk. Ambil sedikit tepung sebesar ibu jari, buatkan
bulat-bulat dan leperkan dengan jari. Masukkan ke dalam air mendidh seperti
membuat kuih buah melaka. Bila masak ianya akan timbul dan angkat. Ketepikan.
3. Dalam periuk berasingan, didihkan 1 cawan air dengan seketul gula melaka.
Masukkan juga sehelai daun pandan. Bila mendidih, masukkan kelapa parut.
Kacau lagi sehingga agak-agak kering.
4. Kemudian, masukkan kuih tadi dan kacau sedikit sebelum diangkat untuk
dihidang.
No comments:
Post a Comment