
Jom kita semak resepi nak buat kuih seri muka ni.
Lapisan Bawah:
350 gram beras pulut
400 gram santan cair
1 sudu teh garam
Lapisan Atas:
300 ml santan
3 biji telur
180 gram gula pasir
4 sudu teh tepung jagung
2 sudu besar + 1 sudu kecil tepung gandum
sedikit perasa pandan
Cara-cara:
1. Pulut dibersihkan dan rendam sekurang-kurangnya 3 jam. bancuh santan dengan garam dan tuangkan ke dalam pulut tadi. Resepi asal masukkan daun pandan, tapi aku kat Melben ni daun pandan mahal, jadinya aku tak letak lah kan.
2. Kukus lebih kurang 25-30 minit. Keluarkan, gemburkan dengan garfu dan padatkan permukaan pulut. Aku tekan-tekan guna plastik bersih. Kukus lagi lebih kurang 10 minit.
3. Sementara untuk lapisan atas, kisar santan, gula, telur, dan tepung. Masukkan paste pandan. Masukkan dalam periuk dan masak di atas api perlahan. Kacau supaya tidak berketul. Masak hingga pekat sedikit dan tuangkan ke atas pulut tadi.
4. Sambung kukus selama 25 minit atau hingga lapisan atas masak.
5. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment