Aku ingat lagi, 3 tahun dulu, anak aku nak makan paru sebaik saja selesai UPSR. Beli kat bazar ramadhan RM2 dapat betul-betul 5 keping je.. Sebab kesian kan anak aku, aku tambah lagi RM2. Memang dia sorang je yg makan. Bila kat sini, $5 paru mentah dekat satu baldi tu..Boleh share lagi dgn kenkawan. Sebelum ni, aku memang tak kuasa nak masak paru ni, beli yg dah masak je...tapi disebabkan anak-anak, dah jadi expert pulak masak paru ni...hehehe... Hishhh!!!!! dah panjang lebar pulak celoteh aku ptg ni... Dah masuk solat isyak dah pun...
Bahan-bahan:
200 gram paru (direbus dan potong nipis)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 biji bawang merah (tumbuk)
1 senduk cili kisar
2 sudu cili sos
gula
garam
Cara-cara:
1. Paru digoreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan minyak untuk menumis lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bawang putih,
bawang merah dan cili kisar hingga betul-betul garing.
3. Masukkan cili sos, gula dan garam.
4. Masukkan paru dan kacau rata sebelum ditutup apinya. Sedia untuk dihidang....
p/s:Insyaallah, lepas solat terawih nanti, kalau tak mengantuk, aku masukkan entry ayam goreng berempah pulak .
menu dapur saya hari ini:) selamat berbuka puasa..
ReplyDelete