Hari ni dah hari ke 11 PKP. sempena wabak covid 19 ni. Moga rakyat Malaysia terus tabah. Ketahuilah, bukan kita di Malaysia sahaja yg perlu mengasingkan diri dgn org luar... org di negara lain juga membuat perkara yg sama demi mengelak penularan wabak covid yg semakin membimbangkan dunia. Semoga kawan-kawan yg membaca blog ni dapat mendoakan keselamatan anak sis yg berada jauh di perantauan iaitu di Amerika Syarikat. Doakan semoga anak bujang sis dipelihara oleh Allah, diselamatkan dr bahaya dan dipermudahkan segala urusannya. Mohon aminkan dlam hati seikhlasnya ye kawan-kawan. Terima kasih buat kawan-kawan yg mendoakan.
Ok jom kita ke resepi hari ke 11 ni iaitu kari ikan jenahak.
Resepi Kari Ikan Jenahak
Bahan-bahan:
3 potong bahagian badan ikan jenahak(kepala dan ekor ikan ni dah buat masak asam pedas sblm PKP hr tu)
-blh je ganti dgn apa2 ikan ye. Ikan bilis mmg x boleh la.
3 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji bawang besar -dimayang
rempah 4 sekawan(kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih)
5-6 sudu besar rempah kari ikan
air asam jawa secukupnya
2 cawan air
Garam dan maggi cukup rasa(pilihan)
Gula(x letak sbb x suka manis)
2 tangkai daun kari-tepi rumah sis.hahaha...
minyak utk menumis.
1/2 biji tomato
1 cawan terung pipit tepi rmh-Musim PKP ni kena kreatif. Terung hutan ni pun blh dijadikan rencah masakan. Yg penting ianya sgt byk khasiatnya. blh google khasiat terung pipit.
Cara-cara:
1. Ikan dibasuh dan ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih, bawang kecil dan halia.
3. Panaskan 1/2 cawan minyak. Masukkan daun kari, rempah 4 sekawan, bawang besar yg dimayang. Kacau hingga agak garing. Masukkan bahan tumbuk. Kacau lagi hingga naik bau.
4. Perlahankan api dan taburkan serbuk kari. Semasa proses letak rempah kari ikan ni, sediakan air siap2 kat tepi dapur tu ye. Bila letak rempah kari, ianya akan cepat kering dan berketul. Masukkan air sedikit dan tambahkan sedikit minyak, agak2 supaya dapat garingkan serbuk kari ni. maknanyaserbuk kari perlu mereneh(hahaha betul tak ayat ni). Ianya akan menggelegak dan nmpk tepi2 kuali tu kesan minyak utk garingkan dan wangikan rempah tu. Kalau x cukup, tambah minyak sikit2. Bila kari dah masak dan pecah minyak, masukkan ikan. masukkan air asam jawa secukupnya. Ingatt... Kuah kari ni mesti pekat sebab sis tak letak santan. Rujuk gambar sis utk lihat konsistensi karinya ye...
5. Masukkan garam dan maggi cukup rasa. Yang suka letak gula, blh letakkan sedikit gula.
6. Masukkan terung pipit dan biarkan mereneh seketika. Sebelum tutup api, masukkan tomato.
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570