Sunday 29 March 2020

ROTI SIAM

Assalamualaikum....

Seperti yg diketahui, sis buat roti putih ala-ala gardenia sampai 2 ketul. SO lepas ni, tak perlu la nak susah2 berebut nak beli roti gardenia lagi. Bagi peluang pd org lain yg lbh memerlukan roti tu utk beli.  Roti yg sis buat 2 hr lepas masih ada lg. Makanya hr ni sis buat roti siam. Rindu nak makan roti siam ni. Sis pandai makan roti siam ni semasa bercuti di Kelantan 11-12 tahun dulu yg diperkenalkan oleh seorang kenalan. Famous di kopitiam di Kelantan. 
Jadinya menu roti siam ni adalah utk minum petang kami semalam merangkap makan malam. Alhamdulillah kenyang sampai pagi. 


Apa roti siam ni???
Ianya adalah kombinasi roti handmade di bakar atas kuali atau pun atas dapur arang..(gitu la lbh kurang, bukan guna toaster ye) yang dicicah dgn hand made kaya dan dicampur dengan santan. Memang serius sedap. Sejak itu, ianya menjadi kegemaran sis dan anak-anak. Suami sis tak termasuk dlm cerita ni ye sbb dia x reti makan cicah santan tu. Dia blh makan roti bakar dan kaya je. Tak kisah la..less people more share. 

Ok, sis dah bagi gambaran macam mana roti siam ni kan. So, sape yg takde handmade roti, boleh je la bakar roti gardenia dan cicah la dgn santan dan kaya. 



ROTI SIAM

Bahan A
Handmade roti putih- Bakar guna air fryer atau pun je la dalam pembakar roti tu. hehehe

Bahan B
1/2 santan kotak di cairkan dgn suku kotak air.(maknanya kalau 1/2 cwn santan + 1/4 cwn air panas. Letak secubit garam dan kacau sebati. Letak dalam mangkuk.

Bahan C
Handmade Kaya
-2 biji telur gred B(basuh)
-air gula melaka(lebihan air gula semasa buat sagu gula melaka)
-200 ml santan kotak+ 1 kotak air
2 sudu rata tepung jagung
-sehelai daun pandan
-1 sudu kecil garam(dah letak tu, kacau2 dan letak kat lidah. Kena ada rasa manis dan masin2 sikit. 
*** Masukkan dlm blender kecuali daun pandan disimpul. kisar.
-Masukkan dalam periuk. Letak daun pandan. Masak dgn api sederhana sahaja. Kacau sentiasa. Sis x suka kaya terlalu manis mcm kaya yg dijual dikedai. Agak2 manis macam buat pengat tu je ye. So rasa la dgn hujung lidah tu. Mesti ada manis2 buah dan ada rasa masin2 sikit. Baru la balance secukup rasa. 
Kacau hingga pekat. Tutup api dan sedia dihidang

Kalau semua bahan di atas selesai. Hidang ikut gambar bawah tu. 
Pastikan roti di bakar dan makan ketika panas-panas. Baru rasa aromanya

Letak kaya dalam piring dan letak santan di atasnya. Kemudian cicah la dgn roti bakar tadi. 
Serius sedap sangat. Blh uols cuba ye. Malas nak buat roti sendir. Guna je roti gardenia. senang citer.





No comments:

Post a Comment

KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan

Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...