Saturday, 28 March 2020

MUSHROOM SOUP & GARLIC BREAD

Assalamulaikum Malaysia....

Hari ni PKP dah hari ke 11. Bertabahlah wahai rakyat Malaysia... Selesai 14 hari PKP ni, kita akan sambung lagi 14 hari PKP Fasa 2 pulak ye. Maknanya, byk lagi kena keluarkan menu kita ni kan.. hahaha...Lagi mahir la skill memasak kita2 semua.

Seperti yg semua maklum, semalam sis buat 2 ketul roti putih ala2 roti gardenia, malah sis rasa roti yg sis buat ni lg sedap pulak. Hahaha terpuji diri sendiri la pulak...

Seperti yg dirancang, roti yg sis buat ni nk buat roti bawang putih dan sup cendawan. Haishhh mcm x cantik pulak nama Melayunya. Nampak ketimuran sangat. Meh sis sebut bahasa western sikit. Lagipun makanan ni ala2 western makanya sebutan pun kena ada bunyi2 western jugak la... Mushroom soup and garlic bread... Haa baru lah nampak meriah agitewww.... Yang penting kita rasa bangga sbb roti buat sendiri, mushroom soup dan garlic bread pun hasil tangan kita juga yg sama standard je dgn restoran western tu...

Hantik tak gambo roti bawang putih sis ni???



ajommm kita buat sup cendawan..

Resepi Mushroom Soup
7-8 biji cendawan shitake segar(beli kat pasaraya yg dlm bungkusan-warna coklat tu)
-ambil 2 biji cendawan di racik halus-blh pakai copper/kisar kasar gitu/dicincang
-6 biji belah 4
1/2 biji bawang holand- dimayang
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
sedikit parsley atau origano kering
2 cawan susu segar
1 cawan air
1 ketul kiub ayam
1 sd kecil serbuk lada hitam
garam secukupnya

Cara-cara:

1. Panaskan mentega dalam periuk.
2. Tumis bawang holland hingga naik bau.
3. Masukkan cendawan butang yg dibelah 4 tadi. Kacau hingga cendawan layu.
4. Masukkan tepung gandum dan kacau lagi.
5. Masukkan 1 cawan air dan matikan api.
6. Masukkan dalam blender, masukkan kiub ayam dan kisar hingga halus.
7. Tuang semula dlm periuk tadi.
8. Masukkan cendawan yg dicincang halus tadi(untuk dapatkan texture yg kasar2 bila makan nanti).
9. Masukkan susu segar, serbuk lada hitam, sedikit origano atau parsley dan garam bila perlu.
10. Bila dah mendidih, sekatakan rasa garam, lada hitam dan origano. Jika terlalu pekat boleh ditambah dengan sedikit air.
11. Bila dah sesedap rasa, blh la ditutup api dapur.







 Resepi Garlic Bread

Beberapa keping roti putih.(kalau dapat yg homemade lg bagus lah).
5 ulas bawang putih diketuk dan diracik(eh betul ke ayat sis ni. Kalau bahasa omputehnya chopped kan bwg putih tu. Senang citer masukkan dalam chopper, dia akan hancur sekata je... gitu.. )
3 sudu besar mentega yg dibiarkan pada suhu bilik.

Cara-cara:
1. Campurkan bawang putih yg telah di "chopped" td dengan mentega. Kacau sebati.
2. Sapukan pd permukaan roti, susun atas dulang pembakar dan bakar atas oven menggunakan api atas sahaja. Sebabnya kita nak garingkan bahagian roti yg ada bawang putih dan mentega. Bila cicah dgn sup cendawan tu, wallaaaa dgn rangup roti dan rasa bwg putih tu.. takleh nak citer sedapnya. Rasanya macam cicah garlic bread dgn mushroom soup kat pizza hut tu..Even yg kita buat sendiri lg sedap rasanya. Percayalah ckp sis ni.
**** ataupun... Kalau ada air fryer kat rumah.. blh lah sapu roti tu dan masuk air fryer sekeping demi sekeping. Pastikan cicah dgn sup masa roti tu masih rasa panas2, suam2 gitu.. memang sedap giler uols... Tak terkata keenakannya... hahaha.
Ok la dah byk sgt sis merepek ni. Selamat mencuba ye...





No comments:

Post a comment

MEE FUNGUS ala2 Mee Tarik

Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...