HARI KE 18 PKP. Bermakna kita dah masuk PKP FASA 2 HARI KE 4
Hari ni dah hari ke 18 kita semua berada di bawah perintah kawalan pergerakan. Nampaknya, rata2 yg terkurung dlm rumah sendiri ni dok memikirkan apa la makanan yg nak dibuat bg mengisi masa lapang kat rumah. Yang ada anak2 kecik tu, kerjanya nak mengunyah je. Sis kat rumah ni, walaupun ada sorang dara, tp dia pun sama naik je ajak mamanya projek buat macam-macam. Habis rosak diet mama ni kakak oi. Petang semalam dia ajak buat kek batik. Sis tanya nak kek batik yg viral letak cheese kat atas tu ke ataupun nak yg letak coklat kat atas tu?.. Dia jwb..Nak kek batik lejen versi mama. Ok, mama bg resepi kakak buat ok. So resepi tu kita kena buat 1/2 je drp resepi ni sbb nya kita berdua je yg makan...Lagi satu, lagi banyak kek tu dlm peti, maka lagi banyak la kebarangkalian kita nak bukak tutup peti ais.. kita juga yg makan banyak..Ha nampak tak kat situ?? Adoiyaiii sis dah mula seram... tolong jangan tukar saiz badan bila habis pkp ni...
Ok, kat bawah ni, terhasil lah kek batik hasil sentuhan tangan anak dara sis. Sis akan bg resepi sebenar dan resepi kuarantin hahaha.
Sejarah resepi kek batik ni.. Sis belajar buat kek ni dari mak kepada adik angkat sis yg ketika itu umur sis 15 tahun. Haa nak citer, umur 15 thn dah pandai masak okay... haaaa loghat je nk citer... bak kat org melaka laaa. Semasa kat asrama, dia selalu bg sis rasa kek batik buatan mak dia ni. Sampai lah suatu hari sis ikut dia balik rumah hujung minggu. Dan mintak mak dia ajar buat kek batik ni dan sehingga ke hari ni, sis masih lagi setia dgn resepi kek batik versi mak kpd adik angkat sis ni. Moga ilmu yg mengalir ni akan memberi pahala juga buat makcik ni. Datanglah macam2 jenis kek batik yg ada, yg viral di zaman sekarang, macam2 versi siap toping coklat la, toping cheese la... tp kek batik klasik versi mak adik angkat sis ni juga yg tetap dihati.
Ptg semalam, dgn konfidennya, Mira keluarkan bahan2 nak buat kek batik ni. Bia semua dah disediakan, baru perasan susu pekat manis takde kat rumah.. Hahahah mati lanakkkk. Nak keluar beli semata-mata 1 tin susu dgn jam dah menunjukkan pukul 7.30 ptg..ko rase????
Ok sis bg resepi asal kek batik ni dulu.
RESEPI KEK BATIK
400 gram biskut merrie (belah 4)
1/2 cawan gula pasir
8 biji telur
250 gram butter
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar milo
1 sd teh esen vanila
gravy browning(ssh nak jumpa sekrang)
-sis ganti dgn coklat emulco (3 sudu-utk dptkan warna hitam)
1 sudu perisa coklat(botol mcm esen vanila)
Cara-cara:
1. Letak kuali atas dapur. Masukkan butter dan cairkan dengan api perlahan.
2. Dalam mangkuk, masukkan telur dan gula. Pukul sedikit hingga gula larut..
3. Bila butter dah cair, masukkan telur dan gula tadi.
4. Masukkan susu pekat manis.
5. Sambil tu kena kacau2 sebab semasa proses ni, telur mula melekat-lekat di kuali dan hampir mengeras. Api perlahan ye.
6. Masukkan milo, esen vanila, perisa coklat dan coklat emulco.Kacau sehingga kita nampak bahan tadi hampir pekat.
7. Masukkan biskut dan kacau rata hingga semua biskut melekat dgn bahan2 di atas.
8. Tutup api dan tuangkan ke dalam loyang.
9. Cari plastik bersih, masukkan tangan dalam plastik tu dan tekan tekan lah guna jari jemari yg halus tu. Tekan padat2 supaya biskut tu tersusun cantik bila dipotong. Tutup loyang tu dgn plastik dan simpan dalam peti ais lbh kurang 2-3 jam. jangan letak tempat beku pulak. kang cakap letak peti bawah, ada pulak zaman skrg ni pesen freezernya belah bawah... so nk cakap simpan kat mana tu???Pandai2 la korang decide.
***Kalau dah tak sabar nak makan, lepas 1-2 jam blh la di potong cantik2, ambik gambar tunjuk kat sis dulu baru blh dimakan. Hehehe
Kat bawah ni pulak sis bagi resepi versi kuarantin, guna bahan darurat yg ada di rumah.
Sebabnya xde susu pekat manis kat rumah, kita ejas guna susu kotak(fresh milk).
Lagi satu, sis ni jenis yg x suka sgt kuih yg manis2 ni. takde feel nak makan. Biasanya resepi atas tu pun sis akan kurangkan sukatan gulanya. here is the recipe.
250 gram biskut merri(1 peket), belah 4
125 gram butter
1/4 cawan gula
3/4 cawan susu segar(anchor)
4 biji telur gred B
1 sudu besar milo
1 sd kecil esen vanila
1 sd kecil esen coklat(kalau xde pun xpe)
1 1/2 sudu besar coklat emulco
2 sudu besar paste capucino emulco
Cara-cara: blh je ikut cara kat atas tu.. Samo yooo....
SELAMAT MENCUBA YE.
#stayathome
#tqfrontliners
#PKPfasa2day4
No comments:
Post a Comment