Hari ni PKP ke 42 yang merupakan hari ke 5 kita berada di bulan Ramadhan. Sengaja tulis kapsyen ni, supaya kita akan ingat sampai bila2 kenangan PKP sempena covid19 ni.
Hari ni sis buat ikan siakap kukus sebagai menu utk berbuka puasa. Kita selang seli antara makanan goreng-goreng dengan nasi.
Tapikan...disebabkan PKP ni, tak semua bahan yang kita perlukan tu ada di rumah. Jadinya, untuk kukus ikan hari ni, sis belasah je guna jeruk mangga dalam peti ais sebagai bahan tambahan. Limau pun dah kehabisan stock dah hehehe,...
Siakap kukus jeruk mangga
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap-dibersihkan dan masukkan dlm kuali
5 ulas bawang putih-diketuk
1 biji bawang bear dimayang
1 1/2 inci halia di mayang
beberapa biji cili padi-dibelah dua
1/2 batang lobak merak d potong nipis
2 tangkai kobis bungaBeberapa helai daun limau purut
2 batang serai diketuk
sedikit jeruk mangga-utk dapatkan masam manis
dari jeruk mangga
sedikit sos tiram
garam secukupnya
2 cawan air
Cara-cara:
Masukkan semua bahan dalam kuali dan tenggekkan di atas dapur
Tutup kuali dan biarkan mendidih atau sehingga ikan masak.
Cara ni lagi senang dan ikan akan cepat masak.
#pkpday42
#5ramadhan2020
#stayathome
#stopcovid19
#quarantineday42
#pkpfasa3day13
No comments:
Post a Comment