Hari ni PKP ke 44, hari ke 2 pkp fasa 4.
Hari ni juga adalah hari ke 7 kita berpuasa. Sedar tak sedar dah seminggu dah kan... Betapa cepatnya masa berlalu.
Jom nak story sikit pasal kuih tepung pelita ni.
hari ke 44: KUIH TEPUNG PELITA: Sejak kecik, sis sgt mengidolakan arwah mak sis dalam membuat kuih2 tradisional. Sayangnya sis tak berkesempatan utk belajar sbb dia pergi tinggalkan sis sejak sis berumur 12 tahun. Tiap kali ramadhan sis x pernah lupakan kenangan yg sedikit bersama arwah. Bila dah start anak besar2 ni, barulah sis merajinkan diri mencuba membuat kuih2 tardisional ni... Kalau tak, tak buat lah kalau setakat sorang nk makan.
Kuih2 tradisional spt tpg pelita, dodol kukus dan kuih tapak kedidi adalah menjadi kepakaran arwah mak yg sgt ssh nk dpt kuih-kuih tu di zaman skrg ni. Cerita pasal kuih tepung pelita ni, semasa kecik, sis sgt terpesona dgn kehebatan arwah mak dlm seni membuat kotak sampan utk kuih tpg pelita.. Kadang-kadang bila main masak-masak dgn kawan-kawan pun sis berangan dok melipat daun pisang buat kotak sampan ni. Maka tak hairanlah yg sis mmg hebat dlm membuat nya juga hehhee... Leka je bila dpt membentuk kotak2 ni. Tapi tu lah, klu ikutkan dgn makannya, tak berbaloi dgn buat... tp sis mmg seronok mengasah skill buat kuih tepung pelita ni.. nak dpt konsistensi kuih ni mmg kena byk try n error. Kalau tgk pada kotak sampan yg sis buat tu, kira byk la tu..oklah kan, kita buat kuih ni, hantar jiran depan sikit, jiran blkg sikit dan jiran tepi sikit. Alhamdulillah semua dapat merasa...
Kalau dulu2 sis buat kuih tepung pelita ni main agak2 je campurkan bahan-bahan tepung dan santan. Ambil sikit dan kukus... tak cantik, tambah lagi sikit tepung sampailah dapat konsistensi yang dikehendaki. Baru-baru ni terbaca satu post cara buat kuih ni yang di kongsi oleh seorang kawan. So sis nak cuba buat kuih ni ikut sukatan yang betul. Cuma, pada sis, masih perlu diubahsuai sedikit supaya kuih ni lebih lembut dan cair dimulut. Eh betul ke ayat ni... hahahah... Maknanya, next time sis akan cuba kurangkan 1-2 sudu lagi tepung supaya betul2 sama mcm mak sis buat dulu.
Ok jom tgk resepinya
** terima kasih kepada pemilik facebook: Fatihah Ali kerana sudi share sukatan sebenar utk buat kuih ni sebagai panduan kita semua. Moga ilmu berpanjangan ni dapat mengalir pahala buat dirinya.
RESEPI KUIH TEPUNG PELITA
Lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air daun pandan(warna hijau)
3 sudu besar santan(50 ml)
Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
2 3/4 cawan air
Baki santan kotak(150 ml)
1 sudu kecil garam(atau 1 1/2 sudu kecil garam)
Cara-cara:
1. Letak 1/2 sudu kecil gula dalam sampan
2. Masukkan adunan lapisan bawah dan kukus lebih kurang 5 minit
3. Lepas 5 minit, masukkan adunan lapisan atas yang berwarna putih.
4. Kukus lagi 5 minit dan siap. Pastikan wap air tak terkena kuih supaya kuih licin dan cantik
5. Kejadian kuih sis tak berapa cantik sbb air wap dok menitik je. Takpe kita cuba lagi.
Kuih2 tradisional spt tpg pelita, dodol kukus dan kuih tapak kedidi adalah menjadi kepakaran arwah mak yg sgt ssh nk dpt kuih-kuih tu di zaman skrg ni. Cerita pasal kuih tepung pelita ni, semasa kecik, sis sgt terpesona dgn kehebatan arwah mak dlm seni membuat kotak sampan utk kuih tpg pelita.. Kadang-kadang bila main masak-masak dgn kawan-kawan pun sis berangan dok melipat daun pisang buat kotak sampan ni. Maka tak hairanlah yg sis mmg hebat dlm membuat nya juga hehhee... Leka je bila dpt membentuk kotak2 ni. Tapi tu lah, klu ikutkan dgn makannya, tak berbaloi dgn buat... tp sis mmg seronok mengasah skill buat kuih tepung pelita ni.. nak dpt konsistensi kuih ni mmg kena byk try n error. Kalau tgk pada kotak sampan yg sis buat tu, kira byk la tu..oklah kan, kita buat kuih ni, hantar jiran depan sikit, jiran blkg sikit dan jiran tepi sikit. Alhamdulillah semua dapat merasa...
Kalau dulu2 sis buat kuih tepung pelita ni main agak2 je campurkan bahan-bahan tepung dan santan. Ambil sikit dan kukus... tak cantik, tambah lagi sikit tepung sampailah dapat konsistensi yang dikehendaki. Baru-baru ni terbaca satu post cara buat kuih ni yang di kongsi oleh seorang kawan. So sis nak cuba buat kuih ni ikut sukatan yang betul. Cuma, pada sis, masih perlu diubahsuai sedikit supaya kuih ni lebih lembut dan cair dimulut. Eh betul ke ayat ni... hahahah... Maknanya, next time sis akan cuba kurangkan 1-2 sudu lagi tepung supaya betul2 sama mcm mak sis buat dulu.
Ok jom tgk resepinya
** terima kasih kepada pemilik facebook: Fatihah Ali kerana sudi share sukatan sebenar utk buat kuih ni sebagai panduan kita semua. Moga ilmu berpanjangan ni dapat mengalir pahala buat dirinya.
RESEPI KUIH TEPUNG PELITA
Lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air daun pandan(warna hijau)
3 sudu besar santan(50 ml)
Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
2 3/4 cawan air
Baki santan kotak(150 ml)
1 sudu kecil garam(atau 1 1/2 sudu kecil garam)
Cara-cara:
1. Letak 1/2 sudu kecil gula dalam sampan
2. Masukkan adunan lapisan bawah dan kukus lebih kurang 5 minit
3. Lepas 5 minit, masukkan adunan lapisan atas yang berwarna putih.
4. Kukus lagi 5 minit dan siap. Pastikan wap air tak terkena kuih supaya kuih licin dan cantik
5. Kejadian kuih sis tak berapa cantik sbb air wap dok menitik je. Takpe kita cuba lagi.
gigih tak sis buat sampan ni???
No comments:
Post a Comment