Hari ni PKP ke 57: Hari pertama pkp fasa 5
20 Ramadhan 1441
Sepeti yang sis nyatakan lbh awal tadi.. Sis buat ayam pandan, ketam lemak cili padi dan bendi berlada.
Jom kita ke resepi ayam pandan pula.
RESEPI AYAM PANDAN:
Bahan-bahan:
2 keping isi ayam bahagian dada- dipotong kiub sebesar ibu jari kaki.
BAHAN A (kisar)
4 ulas bawang putih
4 uas bawang merah/kecil
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 ketul kunyit hidup
1 sudu besar ketumbar biji.
2 batang serai
** kisar semua bahan di atas kecuali ayam dgn sedikit air)
BAHAN B
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar madu lebah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis
1 ketul sebesar 1 inci gula melaka/kabung(sis guna 3 sudu besar air gula kabung dlm peti ais)
(gula melaka blh ganti dgn gula perang atau gula putih biasa)
Garam secukupnya
Daun pandan dan lidi penyucuk secukupnya
Cara-cara:
1. Ayam dibersihkan dan letak dalam besen. tuang bahan kisar dan gaul rata.
2. Masukkan bahan B dan gaul sebati lagi. Kalau bulan tak puasa, blh lah rasa manis dan masinnya bahan perapan tersebut. Mesti ada rasa masin dan manis ni.
3. Perap 1-2 jam. Kalau dapat buat awal dan perap 3-4 jam lagi mesra rempah ratus tu, lagi sedap. Sis perap 4 jam. Ayam yang diperap semakin lembut dan dapat meresep bahan perapan.
4. Ambil daun pandan dan bungkus ayam satu2. Cucuk dgn lidi sate utk kemaskan daun pandan tersebut.
5. Panaskan minyak terendam. Kena deep fry baru ayam ni masak sekata. Kalau nak jimat penggunaan minyak, goreng dalam periuk yang kecil, jadi blh goreng terendam ayam tu. Eh betul ke ayat sis ni? Tak kisahlah janji faham kan...
Selamat Mencuba
Very crreative post
ReplyDelete