Wednesday, 13 May 2020

KETAM LEMAK CILI PADI DAN BENDI BERLADA

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 57: Hari pertama PKP Fasa 5
20 ramadhan 1441
Setelah 2 hari kita berbuka dgn menu berasaskan mee. Hari ni kita berbuka dgn nasi pulak. Dah lama ketam ni menunggu giliran utk dimasak. Ketam baru yang pastinya terasa manis walaupun jenis tak besar. Dah lama teringin nak makan lemak ketam ni..dapat pulak ketam ni banyak telur dia. memang sedap. Sayur pulak kita goreng bendi berlada, hasil sulung kacang bendi yang  sis tanam di akhir PKP fasa 2 hari tu.  Setiap hari kena petik supaya bendi ni tidak tua di pokok. makanya, pagi2 lagi sis masuk kebun dan petik 3-4 biji kacang bendi. Dapat 5 hari memang banyak jugak dan cukup lah utk sayur kami bertiga. Dah dapat hulur kat jiran belakang rumah jugak bendi kebun sis ni. Alhamdulillah, dapat kongsi hasil dgn jiran.

Ketam yang sis buat masak lemak ni adalah lebihan ketam yang sis buat shell out tempohari. Kebetulan 1kg ketam yang beli hari ada 12 ekor. Makanya, 6 ekor dah buat shell out, baki 6 ekor ni kita buat masak lomak cili api. Oklah kan, dapat la sorang 2 ekor... tak jadi lauk pun, dapat ratah2 je sbb ketam pun cute miut je. Hari ni juga sis buat ayam pandan yang juga dah masuk list cukup lama..kalau tak silap di awal ramadhan hari tu aamira dah ajak masak tapi, memikirkan menu tak sesuai utk digandingkan. Sebabnya, kalau blh taknak masak banyak lauk dalam satu hari. Jadi..hari ni, ketam ni tak blh jadi lauk, makanya..sangat sesuai la kita buat hari ni. Resepi ayam pandan kita ke next page ye.


RESEPI KETAM LEMAK CILI PADI
Bahan-bahan:
 6 ekor ketam sederhana
4 ulas bawang kecil
15 biji cili padi
1 ketul kunyit hidup
2 batang serai-1 dikisar, 1 diketuk
4-5 helai daun limau purut
2 keping asam keping
1/2 kotak kecil santan KARA (kalau santan jenama lain guna 1 kotak)
garam secukupnya
air secukupnya

Cara-cara:
1. Ketam dibasuh dan dimasukkan ke dalam kuali/periuk. 
2. Kisar bawang, cili padi, 1 batang serai dan kunyit hidup dgn 1/2 cawan air hingga lumat.
3. Tuang ke dalam kuali dan hidupkan api. Masukkan asam keping, serai yang diketuk, daun limau purut dan garam. Biarkan mendidih. Ketam akan keluarkan air.
4. Tambahkan lagi 3/4 cawan air. Bila dah mendidih, perlahankan api,masukkan santan dan kacau biar santan  sebati. Sentiasa kacau supaya santan tak berketul nanti tak cantik. Bila dah didih sedikit, tutup api dan sedia dihidang. 


KACANG BENDI BERLADA

Bahan-bahan:
12 batang kacang bendi-dibasuh dan ketepikan
3 ulas bawang putih-diketuk dan diracik
3 ulas bawang kecil-dimayang
2 sudu besar cili kisar
1 asam keping
sejemput ikan bilis-ditumbuk (blh juga ganti udang kering)
sedikit garam jika perlu (ikan bilis dah masin)

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak utk menumis. Tumis bawang dan cili kisar hingga naik bau.
2. Perlahankan api paling minimum.
3. masukkan asam keping dan garam hujung sudu shj.
4. Ambil kacang bendi dan hiris satu-satu masuk ke dalam kuali terus. (blh juga nak hiris semuanya awal-awal tapi nanti bendi akan keluarkan lendi yang banyak.)
5. Sambil2 tu kacau sekali sekala. Kalau agak2 bendi belum masak, blh masukkan sedikit air lbh kurang 5-6 sudu mcm tu. Jangan letak banyak, nanti bendi tu akan berlendir bila letak air byk. Bila bendi agak2 dah layu, tutup api dan sedia dihidang.








No comments:

Post a Comment

KUIH KOLEH KACANG 5 Ramadhan

Assalamualaikum wbt 5 Ramadhan 1442/ 17 April 2021 Alhamdulillah.. Sedar tak sedar dah 5 ramadhan hari ni. Hari ni hari Sabtu, sis sekeluarg...