Friday, 8 May 2020

GARLIC BREAD AND MUSHROOM SOUP

Assalamualaikum wbt

Hari ni PKP ke 51, day 10 PKP Fasa 4
15 RAMADHAN 1441H/2020

Kali ni sis masukkan sekali lagi resepi garlic bread dan mushroom soup utk iftar kami hari ni.
Yang bestnya, roti ni sis buat sendiri...best best... gigihkan buat roti semata-nak makan garlic bread ni. Roti ni sis dah buat semalam. Cuma hari ni kena sediakan bawang putih dan sup cendawan sahaja.

Sebenarnya, kalau bukan musim pkp ni takdelah sis gigih buat rori sendiri. Beli je roti dekat fs ke kedai yang jual barang-barang buat burger tu. Beli roti yang biasa orang buat roti john mini ataupun roti sausage tu..

Resepi Garlic Bread
1. Sediakan roti secukupnya
2. 4-5 ulas bawang putih-dicincang halus
3. 3-4 sudu mentega
4. Herba kering(mix herbs)-oregano, basil, rosemarry dsb
-Satukan bawang putih dan mentega
-Masukkan mix herb dan gaul sebati.
-Boleh juga taburkan mixherbs ni atas roti sebelum bakar.
-Panaskan oven-guna setting grill ataupun guna api atas bawah.
-Sapukan campuran mentega tadi pada roti dan taburkan mixherbs
-Masukkan dalam oven dan biarkan lbh kurang 2-3 minit je.
-Sis panaskan oven 15 minit awal. masukkan dalam oven pada jam 7.10 minit camtu lebih kurang.
-Bila nak makan, roti masih panas-panas lagi. Cicah dengan mushroom soup.. Memang sedap..


RESEPI MUSHROOM SOUP

1/2 biji bawang holand-sis guna bawang biasa je sbb bawang holand dah habis. Bawang di dadu.
1 sudu mentega
1 sudu besar penuh tepung gandum
1 cawan penuh cendawan tiram(sepatutnya cendawan shitake)-janji cendawan
1 kiub ayam
2 sudu besar serbuk lada hitam yg telah dikisar.
1 cawan air
1 cawan susu fresh milk(blh je guna susu cair/evaporated)
1/4 cawan whipping cream
Garam secukupnya

-Panaskan mentega, tumis bawang besar hingga kekuningan.
-Masukkan tepung gandum dan kacau sekejap.
-Masukkan air dan cendawan.
-Biarkan mendidih.
-Masukkan kiub ayam. Tutup api.
-Tuang ke dalam belender dan kisar hingga lumat.
-Tuang ke dalam periuk dan nyalakan api. Biarkan mendidih.
-Masukkan susu fresh milk dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
-Masukkan whipping krim dan perasakan dengan garam.
-Bila dah mendidih seketika, tutup api dan siapppp...


#pkpharike51
#menuramadhan
#15ramadhan1441
#rmoday51_covid19
#kitamestimenang

No comments:

Post a comment

MEE FUNGUS ala2 Mee Tarik

Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...