Monday, 4 May 2020

KELI BERLADA

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 48, hari ke 7 PKP fasa 4.
11 Ramadhan 2020
Hari ni menu berbuka kami ialah keli berlado. Untuk keli berlado ni kena ada sedikit manis baru rasa feel dia. Tapi tak boleh lah terlebih manis...mmg en suami xleh gang dgn masakan lauk manis ni hehehe..Tapi hari ni sis sedikit derhaka, ye lah kan..xleh nak rasa..Dapat pulak kebetulan cili x pedas..memang kalah la en suami ni...


Resepi Keli Berlada
Bahan-bahan:

5 ekor ikan keli-gaul garam kunyit dan tabur sedikit tepung jagung
-goreng hingga garing, ketepikan

3 ulas bawang putih**
3 ulas bawang merah**
3 biji cili besar warna merah**
10 ulas cili padi**
7 tangkai cili kering-rendam air panas**
(Kisar semua bahan bertanda).

1 biji bawang besar-dimayang

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak (lebihkan sikit minyak supaya senang nk garingkan cili).Semasa menumis, agak2 x cukup minyak, blh tambah lagi
2. Masak hingga cili dan bahan tumis pecah minyak
3. Tambahkan garam dan sedikit gula.
4. Masukkan 1 sudu cili sos utk kilatkan sambal.
5. Masukkan bawang besar dan siap..
6. Bila dah tutup api, biarkan cili sejuk. Masa ni cili akan banyak terasing. Cedok dgn senduk untuk buang minyak yang bertakung.
7. Cara kedua, tuang cili tadi dalam tapis santan dan tadah di bawah dgn mangkuk. Minyak akan tos ke dalam mangkuk. Ambil cili saja dan tuang ke atas ikan tadi. Kalau nak ada minyak2 sikit, ambil minyak yg ditakung td dan tuang 2-3 sudu ke atas sambal cili...



No comments:

Post a comment

MEE FUNGUS ala2 Mee Tarik

Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...