Friday, 1 May 2020

BUTTERMILK CHICKEN @ AYAM MENTEGA

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 45, hari ke 3 pkp fasa 4. * Ramadhan 2020.
Selain dari masak ayam kam heong, hari juga kami masak buttermilk chicken oleh chef Aamira. Alasannya, masak moden-moden ber'mentega' ni tak berapa kena dengan tekak en suami. Makanya kita buat sedikit ayam buttermilk dan sedikit ayam kam heong. Kalau ikut pada en suami, tak payah masak banyak jenis lauk... tapi si isteri dan si anak ni takut yang si abahnya tak blh nak telan kang...haaa parah... lauk lain takde nak jadi back up kan. So, kita masak je siap-siap lauk ayam kam heong... resepi ada di page sebelah... blh je klik link kat awah...
https://jumeezaila.blogspot.com/2020/05/ayam-kam-heong.html


RESEPI BUTTERMILK CHICKEN @ AYAM MENTEGA
BAHAN-BAHAN:

250 gram isi ayam-potong kecil/kiub
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
3 ulas cili padi-dihiris
1/2 cawan susu
1/4 cawan whipping cream
1 sudu besar mentega
garam secukupnya

Cara-cara:
1. Ayam dibersihkan. Gaul dgn garam, kunyit dan tepung jagung.
2. Goreng tenggelam hingga garing.
3. Keluarkan minyak.
4. Masukkan butter dalam kuali dan tumis bawang putih dan daun kari.
5. Masukkan cili padi.
6. Tuangkan susu cair dan whipping krim.
7. Masukkan garam dan ayam. Biarkan mendidih,
8. Jika kurang pekat, blh lah bancuh 1 sudu teh tepung jagung dgn sedikit air(dalam 4-5 sudu air macam tu).
9. Tutup api dan sedia dihidang.




No comments:

Post a comment

MEE FUNGUS ala2 Mee Tarik

Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...