Saturday, 2 May 2020

CARA TANAM TAUGEH DI RUMAH DI MUSIM PKP

Assalamualaikum wbt
Hari ni PKP ke 46... 9 Ramadhan dah kan.. kejap je rasanya.
Hari ni sis nak share rasa keterujaan sis yang dapat tuai hasil tanam taugeh yang buat sendiri di rumah. Dia punya excited, perghhh memang takleh bincang dah Happy sesangat.. Tak habis-habis dok tenung hasil kejadian taugeh dalam gambar yang sempat sis snap tadi. Di musim PKP ni, dah macam2 kerjaya dah sis dapat.. Dari tukang masak(mmg xle nak elak dah), kemudian beralih kepada tukang gunting dan sekarang dah menjadi pengusaha taugeh pulak. Sis dok berangan-angan nak ternak cendawan je masih x dapat lagi hehehe...

Ceritanya bermula, bila sis tengok seorang kenalan yang post gambar taugeh hasil tanamannya di rumah di musim PKP ni. Tengok gaya penyediaan untuk tanam taugeh ni nampak macam mudah je, makanya sis pun mulakan langkah untuk tanam taugeh jugak. Mula-mula sis hadam cara dia sediakan tapak utk letak taugeh-taugeh ni, 2-3 hari jugak la dok hadamnya. Tak cukup dengan itu, cari pulak melalui cik google cara-cara tanam taugeh di rumah.Memang teruja betul nak buat ni...
Beberapa faktor telah pun di ambil kira. Maka dengan penuh semangatnya sis pun mulalah operasi. Taugeh ni nak kena tempat gelap, oklah sis tengok dia balut dgn plastik sampah warna hitam, sis ikut langkah tu. Lepas tu dia cakap, tauge tu kena tindih dgn benda yang berat supaya taugeh tu dapat membesar dgn jayanya. Lagi berat lagi gemuk taugeh tu. Ada tu cakap, kalau tindih dengan lesung batu, lagi cepat taugeh tu gemuk. Apa lagi, sis pun henyak le taugeh tu dgn mak lesung yang berat. Sudahnya, di hari penuaian taugeh tu... Sis sgt2 teruja...Bila sis bukak...Sis dapati taugeh sis kurus kering dan tak menjadi. Adoiyai..apa dah jadi sebenarnya. Sakit kepala dok pikir di mana silapnya.
Pikir punya pikir... sambil tu sis tanya jugak cik google.. Ada juga tengok melalui youtube, ada di antaranya mcm complicated jugak nak buatnya. Ada tu rendam air suam lah..itu ini..adoiyaii..takut dah nak buat ni.
Sehingga lah berjumpa dgn satu blog ni, dia tunjuk cara mudah utk tanam tauge ni.
https://www.mingguanwanita.my/guna-periuk-pengukus-tanam-taugeh-sendiri-syaratnya-siram-4-kali-sehari-simpan-tempat-gelap-1/
Ok sis baca cara-caranya dan hadam betul-betul step by step. Dan menurutnya, nak buat taugeh ni pun ada pantang larangnya, walaupun cara dia cakap tu dalam nada bergurau, kekadang mcm ada logik jugak hahaha.. Macam pantang larang orang nak buat tapai jugak kot.. Nampak mengarut tapi ada logik kat situ.. Entahlahhhh... Mitos semata-mata semua tu.. Jadi u ols takyah lah nak ambik serius sangat.

Antara pantang larangnya yang boleh membuatkan sis dan anak sis dok gelak tak habis-habis..
1- Kalau tuannya terlebih excited, nanti tauge tak jadi
2- Jangan digodek-godek kacang tu, nanti dia merajuk terus tak jadi
3-Jangan dibelek-belek, ditenung-tenung, dimanja-manja taugeh tu..kalau langgar pantang, jadi arwah la taugeh tu macam yang sis buat mula-mula tu

Hasil dari kerja keras si menanam taugeh ni buat kali kedua, maka kejadiannya sangat la cantik dan sudah cukup membuatkan sis merasa bangga terlebih-lebih. Hehehe
Cantik tak????? Gambar taugeh sis?



Bahan-bahan untuk buat taugeh
1 genggam kacang hijau.
periuk pengukus
tuala good morning atau kain lap dapur yang bersih. (jangan ko guna kain lap kaki sudah)

1. Mula sediakan segenggam kacang hijau. Basuh bersih-bersih(tak sempat ambik gambar sbb masa ni takut dgn sumpahan kacang ni, takut tak jadi). Sis rendam pagi dalm pukul 10 macam tu. Malam, Lepas terawih dah boleh mulakan langkah-langkah di bawah.
Mula-mula basahkan tuala dan bentang atas periuk kukus. toskan kacang dan susun dalam periuk kukus macam di bawah. Basahkan kain tuala lagi satu dan letak atas kacang hijau tu. 
Kemudian, siram air pada tuala biru tu perlahan-lahan supaya kacang tak berterabur.

2. Tutup periuk pengukus tu seperti gambar di bawah.
 3. Lepas tu simpan ditempat gelap. Sis ada bilik stor/pantry so letak situ. Sebab nak gelap, masuk dalam laundry bag(x letak pun takpe. Just tutup dengan kain gelap. Ini kes terlebih excited je...

4. Step seterusnya.... Pagi esok ambik periuk tu, buka dan siram lagi atas kain tu. Buang air yang bertakung pada periuk bawah sekali tu. Tak payah bukak kain utk siram. just siram je atas kain tu.siram 4x sehari. Sis dapat siram 3 kali je sbb takut tak jadi kejap angkat bukak, kejap tutup..heheh..kes seram takut tak jadi lagi taugeh sis. Lagi banyak siram lagi baik untuk tumbesaran taugeh ni. 
Sis rendam hari selasa pagi, malamnya dah letak dalam bekas dan simpan. Rabu keluarkan dan siram 4x sehari. Khamis buat langkah yang sama. Sepatutnya, menurut cik google, hari khamis petang dah blh tuai. Tapi sis delay 1 hari hari lagi. Hari Jumaat, lepas suboh, dgn perasaan terujanya, sis bukak bekas tu dan hasilnya sgt menggetarkan jiwa raga sis ni. 

Ceritanya, bila hari kedua, sis nak ambik periuk tu nak siram air. Sebelum masuk bilik tu, anak sis dah pesan... relax mama... jangan tunjuk muka excited sangat.. nanti taugeh merajuk.. Adoiyai..macamana nak sorok perasaan tu dari pokok taugeh ni ek.. harap-harap dia x dengar hahah.. (saje je nak hangatkan suasana..heheh)... Gitulah setiap kali nak siram je, anak pesan..tarik nafas..buang perasan excited, jangan ditenung-tenung pokok taugeh tu, jangan dibelek-belek tau.....hikhikhik...Makanya, ambik periuk, jirus air pada permukaan tuala, tutup balik dan simpan ditempat asalnya... 









kerahan tenaga. Semua kena bagi kerjasama dalam proses pembersihan.

Ok selamat mencuba ye kenkawan semua....
Inilah gara-gara musim PKP ni, macam-macam boleh jadi. Buat taugeh yang tak pernah terlintas di fikiran utk membuatnya. pun blh jadi satu kerja pulak kan...Hahahah jom la kita pakat buat taugeh kat rumah. senang, bersih dan bebas bahan kimia.

Kalau tak faham penerangan sis ni, sila klik pada link kat atas tu... ikut step by step caranya..Inshallah anda berada di landasan yang benar.

#projekmusimpkp
#stayathome
#dudukdirumahdiamdiam
#9ramadhan1441

No comments:

Post a comment

MEE FUNGUS ala2 Mee Tarik

Assalamualaikum wbt Hari ni hari ke 64 PKP: Hari ke 8 pkp fasa 5 20 MEI 2020: 27 RAMADHAN 1441 Mee fungus ni sis cuba2 je buat resepi b...